Helgelandskysten er av Den Norske Turistforening sine Facebook-venner kåret til Norges vakreste kyststrekning. Her får du et variert tilbud innen friluftsliv med flotte forhold for øyhopping, sykling, padling og fjellturer. Midt på Helgeland ligger øya Tomma som må sies å være en av de aller vakreste perlene på Helgeland. Øya tilhører Nesna Kommune og har et areal på 47 km² og ca. 80 fastboende. Her drives landbruk, Tomma aluminium og fiskeoppdrett. I april 2018 åpnet kunstgalleriet Galleri Rita som er verdt et besøk. 

På Tomma og spesielt i området rundt Tomsvika hvor Helgeland Kajakk holder til, kan du padle i skjermet farvann siden det er mange små øyer og skjær utenfor. Øya er også et veldig godt utgangspunkt for langturer i kajakk på Helgelandskysten. På Tomma finner du hvite, nydelige strender og gode teltplasser. Øya har også spektakulære fjelltopper som må oppleves. Øyas høyeste fjell er Tomskjevelen på 922 m.o.h. En fin gåtur opp til toppen og du får en fantastisk panoramautsikt over størsteparten av Helgelandskysten.

Ofte når vi er ute og padler, kan vi oppleve flokker av niser, ørn, lundefugl og villsau på samme turen. På Tomma blir du garantert rik på store opplevelser!

 

Overnatting

På Tomma kan du leie hytte til Petra og Per Inge Bentzen hos Tomma Hytteutleie i Finnvikdalen på vestsiden av øya. Du kan også leie kårboligen på Tomeidet. Begge boalternativene har fine strender like ved. Mobil 97089348

På Tomeidet leies det også ut et feriehus ved havet med stor hage. Kontakt Gunn Pettersen på mobil 97571075.

Du kan også bo på campingen i Tomsvika på Tomma Turistsenter.  Mobil 95076598.

Det er her ved campingen og småbåthavna i Tomsvika vi leier ut kajakker. Det er også her du finner den lokale puben på øya. Det er alltid trivelig å besøke Erna Tomsvik som driver campingen og puben. Er du heldig, stiller noen av de lokale opp med gitar, trekkspill eller munnspill.

Det er forøvrig veldig fine overnattingsmuligheter i telt eller lavvo rundt på selve Tomma eller på øyene og holmene rundt.

Det anbefales å være tidlig ute med å bestille overnatting på Tomma.

 

Transport

Til Tomma kommer du med ferge fra Nesna. Rutetider og fergepriser finner du på boreal.no.

Tomsvika ligger ca. 9 km fra fergeleiet.

Dersom du ikke kommer med bil, kan du fly til blant annet Mo i Rana med Wideroe og ta buss til Nesna.